6 tipů, jak se zbavit stresu

Sevřený žaludek, nespokojenost, třes nohou a pocit, že ten život za nic nestojí… Takové příznaky nepohody občas přepadnou skoro každého z nás. Nenechte stres, aby se proměnil v úzkost nebo dokonce deprese a ovládal váš život. Vyzkoušejte 6 osvědčených tipů proti stresu.

 

Za stresem stojí zvýšená hladina hormonu kortizolu v krvi. Kortizol je však ve zdravé míře pro naše tělo potřebný. Co všechno můžete udělat pro jeho stabilitu a tím pádem i vlastní duševní pohodu?

 

Vyznávejte pravidelnost a rutinu

Respektujte svůj cirkadiánní rytmus. Spěte pravidelně, alespoň 8 hodin denně. Jezte, cvičte a odpočívejte v podobné časy. Možná to zní jako stereotyp, ale věřte, že vaše tělo tento režim ocení. Jeden malý výkyv v těchto rutinách naopak může citlivějším lidem celý rytmus rozhodit a hladinu kortizolu v krvi opět rychle zvýšit.

 

Zaměřte se na zdravou a pravidelnou stravu

Čím čerstvější a pestřejší bude váš jídelníček, tím lépe pro vaše tělo i duši. Čerstvé suroviny by měly převažovat nad těmi vysoce průmyslově zpracovanými, které mohou způsobovat výkyvy energie, otravné chutě na sladké a v nejhorších případech i zdravotní potíže. Zároveň se snažte jíst pravidelně, a ne až v momentě, kdy vám kručí v břiše. Hlad je jak známo jedním ze spouštěčů stresu. 

 

Jezte doplňky stravy pro snížení hladiny kortizolu v krvi

Vsaďte na sílu adaptogenů. Skvělé jsou například ashwagandha, ženšen nebo tulsi. Toto všechno jsou přírodní léčiva, která umí ukonejšit stres a zachovat v těle zdravou hladinu kortizolu. Pro nejlepší výsledky je ovšem nutné užívat doplňky stravy pravidelně a alespoň měsíc v kuse, ideálně i déle. 

 

Náš speciální tip: Vyzkoušejte směs bylin a superpotravin Anti-stress support od české značky Blendea. Jedna kapsle obsahuje vše potřebné pro lepší zvládání každodenního stresu. Směs v kapsli zároveň uklidňuje a podporuje hluboký zdravý spánek. www.blendea.cz

Provádějte dechová cvičení

Zkuste se na svůj dech zaměřit každé ráno po probuzení, stejně jako večer před spaním. Zhluboka se nadechujte po dobu 4 vteřin. Dech zadržte na 2 vteřiny a poté intenzivně vydechujte zhruba 6 vteřin. U toho si představujte, jak vás všechny špatné myšlenky postupně opouštějí a vám je najednou příjemně, zkrátka dobře. 

 

Pro nastolení vnitřního klidu vyzkoušejte jógu

Pravidelným cvičením jógy si dopřejete čas, během kterého se budete soustředit pouze na sebe a své tělo. Na konci každé lekce se často praktikuje i meditace, takzvaná šavásana. Ta vás uklidní a přiměje se zastavit a skutečně na chvíli vypnout. Dejte tomuto druhu cvičení šanci a uvidíte, že se výsledky brzy dostaví.

 

Obklopujte se lidmi, kteří vás nabíjejí pozitivní energií

Neztrácejte zbytečně svůj drahocenný čas s negativně naladěnými lidmi. Tato negace se na vás totiž chtě-nechtě přenáší a vysává vás. Zkuste se zahořklým lidem co nejvíce vyhýbat, nepouštět si je do života. Pokud se ve svém životě budete stýkat především s pozitivně naladěnými lidmi, stejně pozitivně naladění budete i vy. Je to velmi jednoduchá a zároveň pravdivá rovnice.

 

Vyzkoušejte tyto obyčejně neobyčejné tipy, jak se zbavit stresu. Uvidíte, že se vše v dobré obrátí a vám se zase brzy bude lépe dýchat.

Kategorie: