Světová snowboardová špička na zcela nové trati

Skiareál Špindlerův Mlýn přivítá již příští týden absolutní světovou snowboardovou špičku na předposlední zastávce letošního Světového poháru ve freestyle snowboardingu, závodě Audi Snowjam 2022. Na startovní listině se kromě zahraničních závodníků z Evropy, Severní Ameriky, Japonska, Austrálie a Nového Zélandu objeví i domácí reprezentanti – zkušená Šárka Pančochová, ale i nová krev.

Jezdci

Největší hvězdou ve startovním poli by měla být dvojnásobná vítězka zimních olympijských her v disciplíně Big Air z let 2018 a 2022, Anna Gasser z Rakouska, bronzová z letošní olympiády v disciplíně slopestyle Tess Coady z Austrálie či vítězka Světového poháru ve slopestyle z loňské sezóny, Japonka Kokomo Murase. Mezi muži patří mezi papírové favority mistr světa ve slopestyle (2021) a několikanásobný vítěz X-games, Markus Kleveland z Norska, vítěz slopestyle závodu v rámci X-games z loňského roku Dusty Henricksen (USA) či jeho reprezentační kolega, olympionik Chris Corning.

Na startu nebude chybět ani největší ikona českého freestyle snowboardingu posledních let Šárka Pančochová, která se na únorových olympijských hrách jako jediná ze snowboardistů představila ve všech třech freestylových disciplínách. Mezi muži bude největším českým želízkem Jakub Hroneš, který bude závodit doslova doma, ve Špindlerově Mlýne totiž žije.   

Pokud Vám nic neříkají jména jako Laura Záveská, Vanessa Volopichová či Kristián Salač, měli byste si je zapamatovat. Výrazné postavy domácí juniorské snowboardové scény čeká jejich premiérová účast na světovém podniku, navíc před domácím publikem. Ačkoliv se neočekává, že by zásadním způsobem promluvili do výsledného pořadí, může se stát opak. Určitě ale porovnají své síly se světovou špičkou, což je pro juniorské reprezentanty skvělá zkušenost a výzva.  

Trať

„Trať na letošním Audi Snowjamu bude zcela jiná než v minulých letech,“ uvádí šéf organizačního týmu a zároveň trenér domácí reprezentace Martin Černík, který současně dodává, že trať bude začínat v polovině velkého hanku černé sjezdovky, kde z jedné startovní brány budou závodníci vyjíždět na první platformu se speed raily (železné trubky v délce cca 8m). „Další překážkou bude step -up skok s možností odrazu ze tří různých můstků a dojezdem na následný triangl (skok s dopadem do strany) a dále na butter box, což je railová překážka s několika raily nakombinovanými s dopadem do odjezdu na big air. Celkem tedy bude 5 bodovaných míst nezbytných pro slopestyle závod,“ vysvětluje Martin. 

Závodníci pojedou 2 jízdy, z nichž ta lepší se bude započítávat. Ve startovním poli bude 60 mužů a 30 žen. „Porota rozhoduje pomocí zpomalených záběrů z videa. Triky a jízdy jsou v současné době tak technicky náročné, že není možné hodnotit je jen sledováním jízd na trati,“ dodává Martin Černík.  

Vstup na závody je jako vždy volný, finálové jízdy bude v přímém přenosu vysílat Česká televize. 

Více informací najdete na www.snowjam.cz 

Kategorie: