Černé tečky versus rozšířené póry: Je mezi nimi vlastně rozdíl?

Černé tečky a rozšířené póry, ale také mazové zátky a komedony. V mnoha pojmech, které se týkají problematické pleti, je někdy poměrně těžké se vyznat. Podívejme se společně na to, co přesně tato slova označují, a hlavně jak se těchto faktorů zbavit, abyste dosáhli čisté a spokojené pleti.

Všimli jste si, že se na etiketách kosmetiky často uvádí jako jeden z benefitů zúžení pórů? Ve skutečnosti se ovšem jedná o trochu zaváděcí termín, protože póry nejsou svaly, tudíž u nich k žádnému stahování ani rozšiřování nedochází. Efekt, který vyvolává dojem zmenšení, je ve skutečnosti způsobený uvolněním mazových zátek (sebaceous filaments). Ty úzce souvisí s mazovými žlázami, které jsou pro správnou funkci pokožky nezbytné. Mazové žlázy neboli póry udržujte v čistotě kosmetikou bohatou na kaolín, černé uhlí, kyselinu salicylovou (BHA) a ovocné enzymy.

Problém ovšem představují ucpané póry, ve kterých se hromadí větší množství mazu a nečistot. V takovém případě mluvíme o černých tečkách nebo také o komedonech, které vznikají právě při vytvoření pevné mazové zátky. 

Po vymáčknutí černých teček vyjde ven černá čepička a spolu s ní i tmavě žlutý maz, který se pod ní ukrývá. Mazové zátky mají oproti tomu po vymáčknutí téměř bílou barvu. V takovém případě je ovšem s pletí vše v pořádku a obvykle nehrozí následná tvorba akné.

Pakliže se však na vaší pleti objeví černé tečky, měli byste se pustit do jejího dvoufázového čištění. Double cleansing spočívá v použití kosmetiky na olejové bázi v prvním kroku a v následném dočištění pleti v kroku druhém, kde se nejčastěji používá čistící pěna.

Dva dokonalí společníci pro dvoufázové čištění pleti, tedy pro tzv. double cleansing:

Pure Cleansing Oil 

Jemný čistící olejíček pro odstranění černých i bílých teček bez hrozby ucpání pórů, který využijete v prvním kroku čištění pleti. Po umytí vodou se tento olej promění ve svěží mléko, které rozpouští make-up i veškeré další nečistoty ulpívající na pleti. Pokožku zároveň hydratuje a vyrovnává její pH. Pořídíte ho na www.koreankosmetika.cz, 200 ml za 865 Kč. 

Low pH Good Morning Gel Cleanser 

Čistící pleťový gel s nízkým pH umožní vaší pokožce volně dýchat a zabrání ucpání pórů. Očistí pleť od přebytečného kožního mazu a odumřelých kožních buněk, díky čemuž zapůsobí jako prevence proti tvorbě akné a černých teček. Pořídíte na www.koreankosmetika.cz, 150 ml za 735 Kč. 

Jaké další produkty využijete v péči o mastnou nebo problematickou pleť:

Deep Pore Cleansing Soda Foam 

Tato hloubkově čistící pěna obsahuje 99,9 % složek přírodního původu. Spojení zeleného čaje a jedlé  sody účinně absorbuje kožní maz a zanechává pleť čistou a svěží. Pěna proniká až do hloubky pórů, kde odstraňuje odumřelé kožní buňky, nečistoty i zbytky make-upu. Pořídíte na www.koreankosmetika.cz, 150 ml za 626 Kč.

Salicylid Acid Daily Gentle Cleanser

Měkká čistící a lehce exfoliační pěna s kyselinou salicylovou a čajovníkovým olejem pomáhá redukovat tvorbu kožního mazu a odstraňuje příčiny vzniku akné v hloubce pleti. Nedráždí a nevysušuje pokožku, naopak ji hydratuje. Je vhodná i pro citlivou pleť. Má antiseptické, antibakteriální a protizánětlivé účinky. Pořídíte na www.koreankosmetika.cz, 150 ml za 380 Kč.

The Niacinamide 15 Serum

Jedno z nejvýkonnějších sér pro kontrolu pigmentace a omezení tvorby akné díky vysokému obsahu  niacinamidu ve složení (15 %). Toto sérum redukuje zarudnutí pleti, pigmentaci i barevné skvrny a reguluje tvorbu kožního mazu. Minimalizuje riziko vzniku tvorby akné, hydratuje pleť a dodává jí oslnivý a zářivý vzhled. Pořídíte na www.koreankosmetika.cz, 20 ml za 575 Kč. 

Kategorie: